El 60% dels valencians té el castellà com a primer idioma

Un estudi sobre l’identitat nacional fet pel CIS, revela que el 60% dels valencians te com a primera llengua el castellà i el 55% es senten igualment valencians que espanyols

Aquest estudi publicat avui a el diari “El Pais”, revela fonamentalment un retrocés de la nostra llengua. El 60% dels valencians te com a primera llengua el castellà, front a un 22% que es declaren estríctament valencianoparlants.

L’elecció del castellà, però com a primera és més una utopía ja que el 55,7% ha declarat parlar fluïdament el valencià, molt lluny del 82% que ho fa a Catalunya. El porcentatge de gent capaç d’escriure en valencià no arriba al 36%, 15 punts per davall d’altres autonomíes bilingües.

Respecte a l’identitat, un 55% es sent igualment espanyol i valencià, un 17% més espanyol que valencià i un 11% més valencià que espanyol. Únicament espanyol es considera el 12,3% front a un 2% que es considera únicament valencià. Respecte a la posició política dels valencians la majoría es situa en el centre, en un 5 en una escala d’esquerra a dreta de 1 a 10.

En definitiva les conclusions que podem extraure d’aquest estudi, és dessoladora per a la nostra llengua que veu any rere any com l’ús del valencià al carrer i a casa va retrocedint, encara que jo crec que les 600 enquestes d’aquest estudi no és prou per delimitar bé l’ús del valencià ja que depen de les zones on façes l’entrevista. Respecte a les altres coses, no fa més que confirmar les posicions tradicionals valencianes.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s