Bous Embolats

Havent sopat, en les nits càlides de l’estiu, en places sorgides del no-res, llocs que recorden a l’amfiteatre més pobre de les províncies romanes. Hores abans de l’espectacle, un camió es trontolla al compàs d’un fort soroll.

Sembla com si en el seu interior una bèstia prehistòrica barallés per sortir. Els cops se succeïxen a la vora d’una plaça en la qual els nens juguen al futbol. Els adolescents i joves s’emborratxen, mentre el públic s’allotja en les precàries graderies.

En el País Basc, Madrid i Castella-la Manxa, entre altres comunitats, estan prohibits per cruels. Els mossos s’arremolinen al voltant d’una corda que enllaça el vehicle amb un piló de fusta subjecte al sòl. I així sorgeix la bèstia negra, disparada, excitada, un projectil d’ombres. La corda el subjecta pel coll. És llançat de front contra el piló. L’animal, d’al voltant de 500 quilos, lluita. Els mossos l’immobilitzen amb la força del grup. Li instal·len un artilugi metàl·lic (d’uns 50 centímetres de llarg) a les banyes. Crits, alerta, un d’ells ho agafa per la cua, l’altre cala foc a les metxes impregnades de substàncies inflamables, tallen la corda… i tots corren cap a les gàbies. La bèstia de foc ha estat per fi alliberada, com en un malson medieval.

El bou és com una torxa mòbil. Un instrument pirotècnic el deixa confús al sentir com de cop la pluja d’espurnes sorgeix de les seves banyes. Són segons de commoció. I llavors comencen les carreres, els jocs, i la provocació. El públic incita als mossos perquè facen espectacle. “Veus, ja s’ha gelat, ara es quedarà quiet i no correrà l’animal”, espeta una dona. “Mira que bén adornat va”, li diu un home de mitjana edat a un xiquet.

“En el fons el que estan fent és que un animal no preparat sofreixca un poderós impacte, això no és com una carrera de galgos, pensa que només amb l’impacte en el piló, col·locar-li les armadures i encendre les boles li provoquen gran sofriment”, explica el veterinari José Enrique Zaldívar.

No obstant això, ningú sembla que veja aquest sofriment. El bou corre després dels joves. Crema les cames dels quals es pugen a les tanques. Tot dura uns 20 minuts. I tornaa llavors després del bou “manso” al corral. Hi ha casos denunciats de banyes trencades, de simples vaquetes embolades, i vídeos en els quals es veu com sofreix cremades, segons els ecologistes. Dependrà sempre de la perícia dels emboladors. Dependrà de la sort d’un animal que com l’humà no s’adapta a l’infern.

Extracte
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s