La recuperació de la memòria: Judici a la barbàrie

La por ha ocultat la història de la repressió franquista. Cap institució estatal ha promogut una investigació àmplia d’executats i desapareguts. La iniciativa del jutge Baltasar Garzón s’uneix a la d’historiadors i famílies de represaliats.

Serà un jutge qui determine si el règim de Franco va practicar una política d’extermini entre el 17 de juliol de 1936 fins a bé avançats els anys cinquanta? Hauran passat quasi 70 anys des del final de la Guerra Civil i és possible que la figura de Franco se sent en la banqueta. La memòria de qui va arribar a pensar que només hauria de donar comptes dels seus actes davant Déu i davant la Història, serà escrutada en el Jutjat d’Instrucció nombre 5 de l’Audiència Nacional. Però el judici de la Història no va a esperar a Garzón. Un nodrit grup d’historiadors i milers de familiars de represaliados duen anys bussejant en els arxius i exhumant fosses. I passada el que passe en el procés judicial, ells seguiran amb la seua tasca.

Setanta anys després, encara hi ha ancians que baixen la veu de forma inconscient quan recorden successos del passat perquè la por no s’ha desprès de la seua pell. És la petjada visible del terror. La invisible està fora, en el camí que el pas del temps ha alterat o esborrat. Sota la terra. La fossa. Han estat exhumats 4.054 restes de 171 fosses anònimes des de l’any 2000. Són evidències d’un extermini. Qui s’han esforçat a registrar la memòria oral d’aquells dies, un conjunt dispar d’historiadors i familiars, han pogut conèixer aqueixa por latent, aqueix silenci esquive, aqueixa veritat amagada. Ho recorda Emilio Silva quan va fer les seues primeres indagacions després de la pista del lloc on jeien les restes del seu avi en El Bierzo. Corria l’any 2000: “Et duien a la seua casa, tancaven les finestres i baixaven les persianes… Només llavors començaven: ‘És la primera vegada que parle d’allò…”.

Continuar Llegint

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s