Els represaliats de Franco tindran un reconeixement oficial de l’estatus de víctima

El Govern dóna llum verda a quatre reials decrets per a desenvolupar la Llei de Memòria

El Govern accelera l’aplicació de la llei de memòria, pràcticament estancada des que va entrar en vigor al gener d’enguany. El Consell de Ministres ha aprovat aquest matí quatre reials decrets, i entre ells un que desenvolupa per primera vegada en la història democràtica el reconeixement oficial de l’estatus de víctima del franquisme. El Ministeri de Justícia expedirà un certificat -de valor simbòlic, ja que no atorga drets econòmics- a totes les víctimes i les seues familiars en reconeixement que els seus afusellaments, empresonaments, tortures o treballs forçats per motius polítics van ser injusts. La democràcia repara així el dany moral causat per la dictadura i rehabilita el nom de tots els represaliados.

Les associacions de memòria demanaven l’anul·lació de tots els judicis, però el Govern ha optat per aquesta via simbòlica sobretot per la pressió del món judicial, contrari a una revisió completa de la justícia franquista. El Govern, amb els altres tres reials decrets, també resol un problema pendent fa 30 anys: el de les persones que ni van ser afusellades pel franquisme -que els seus familiars van ser reparats econòmicament en els 80- ni es van poder acollir a la llei de víctimes del terrorisme, en la qual s’inclouen tots els assassinats des de 1968, any del primer mort a les mans d’ETA, Melitón Pomes. Són víctimes que, com els cinc morts a les mans de la policia a Vitòria en 1976, s’havien quedat fora de totes les reparacions. El Govern estableix una reparació de 135.000 euros (la mateixa que reben les víctimes del terrorisme) per als familiars directes d’aquestes persones.

Noticia Completa

OPINIO “beniganim”: He estat tota la vespra pegant-li voltes i no acabe d’entendre el que han fet, o siga que els que va matar el criminal de Franco despres del 68  tindran una reparacio de 135.000 euros i la resta tindran un certificat – de valor simbolic, ja que no dona drets economics – en  reconeiximent de que les seues morts, encarcelamens, tortures o treballs forçats per motius politics van ser injustos. Quina diferencia hi ha entre uns i altres? O siga que els familiars dels etarres que va matar Franco cobraran 135.000 euros, pero els familiars de les persones que van matar en la guerra civil i al començar la dictadura no cobraran res.

22 pensaments sobre “Els represaliats de Franco tindran un reconeixement oficial de l’estatus de víctima

 1. anem a vorer, si cuant Tejero va fer el colp s’haguera produit una guerra, qui haguera segut el culpable???
  les esquerre no van pegar el colp d’estat del 36, del cuat es va fer la guerra civil, les esquerres van guanyar les eleccions, igual que la dreta les va guanyar 3 anys abans.

 2. Je, Beniganim, tu t’has llegit les dos cites meues?

  “Premi al que diga, qui ho va dir, ahon i cuant:
  “Las elecciones no son más que una etapa en la conquista y su resultado se acepta a beneficio de inventario. Si triunfan las izquierdas, con nuestros aliados podemos laborar dentro de la legalidad, pero si ganan las derechas tendremos que ir a la guerra civil declarada. Yo deseo una República sin lucha de clases; más para eso es necesario que desaparezca una de ellas. Y esto no es una amenaza, es una advertencia; y que no se diga que nosotros decimos las cosas por decirlas: nosotros las realizamos.”

  I esta atra perla:
  “El 16 de febrero no dejéis votar a las beatas ni a las monjas; cuando veáis a alguien que lleve en la mano una candidatura de derechas, cortadle la mano y rompédsela en las narices y se la hacéis comer”.

  Els colps d’Estat es produixen per varios motius, i uno es el de una situació insostenible, en este cas, produida per…………..adivinau

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s