Sols un 26% d’alumnes estudia en valencià

La Taula per l’Ensenyament en Valencià denuncia en un informe amb motiu del 25 aniversari de la LUEV, que la seva aplicació “ha tingut com autèntica funció despenalitzar allò que durant la dictadura era un delicte”.

trobades20081

La Taula per l’Ensenyament en Valencià (MEV) ha elaborat, amb motiu del 25 aniversari de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), un informe en el qual denuncien la mínima aplicació de la llei i els seus incompliments, així com deu propostes d’implicació de cara al futur.

Segons els responsables de l’informe, la LUEV, “més que normalitzar i garantir l’ús del valencià, ha tingut com autèntica funció despenalitzar allò que durant la dictadura era un delicte”. En aquest sentit, els membres de la Taula han destacat que, en aquests últims 25 anys, l’únic objectiu de la LUEV que s’ha complert “al cent per cent” és el de delimitar els territoris geogràfics en els quals s’utilitza la llengua valenciana. No obstant això, entre els principals incompliments, l’informe denuncia que només el 1,2% del personal de la Generalitat, exceptuant en l’àmbit educatiu, té competència lingüística en valencià. L’informe assenyala també que només un 26,2% dels alumnes de la Comunitat rep l’educació en valencià, dels quals el 94% pertany a l’escola pública i el 6% a la privada concertada, segons dades del curs 2006/07. Així mateix, el diagnòstic elaborat per la MEV alerta sobre “forts desequilibris territorials de l’alumnat en valencià”, de manera que, segons les xifres d’aquest mateix curs, el 56% pertany a la província de Castelló, el 27% a València i el 15% a Alacant.

Els membres de la Taula han criticat també a la Generalitat per “aïllar el valencià, combatre la unitat de la llengua” i no complir les 20 sentències que, segons indiquen, reconeixen la unitat de la llengua i el nom de català juntament amb el de valencià.

logolevante
Extracte

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s