Ridao: ‘La actual Constitució està deslegitimada”

El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha assegurat que la Constitució Espanyola està ‘deslegitimada’, perquè el 55% de la població actual de l’estat no la va poder votar fa 30 anys i, dels ciutadans amb dret a vot, només el 30% va votar-hi a favor.

joanridao

‘Tots els menors de 48 anys no han pogut dir ni ase ni bèstia i, per tant, d’aquí a 17 anys aquesta serà una constitució tècnicament jubilada’, ha afirmat Ridao, que aquest matí ha presentat l’informe ‘Legitimitat democràtica de la Constitució espanyola de 1978’ elaborat per la Fundació Josep Irla.

El secretari general d’Esquerra ha exposat que, segons el baròmetre del CIS del mes de novembre, el 52% de la població de l’estat espanyol és partidària de reformar el text constitucional i s’ha preguntat ‘on està el llistó, fins quan una minoria pot decidir sobre una majoria silenciada i quina legitimitat té el Tribunal Constitucional per dictar una sentència si es basa en una Constitució a punt de jubilar?’.

Ridao ha recordat que Esquerra no va votar a favor del la Constitució de 1978 i, per això, ‘no som avui a Madrid commemorant res’. ‘Com a demòcrates acatem les lleis, però acatar-la no implica ni acceptar-ne el contingut ni que no es pugui modificar’, ha apuntat Ridao. En aquest sentit, el dirigent independentista ha afirmat que ‘totes les constitucions es poden reformar i l’espanyola també’ però ha apuntat que a l’estat espanyol hi ha  ‘un pacte tàcit entre el PSOE i el PP per petrificar la Constitució’.
Tot i que ha reconegut que la Constitució espanyola va comportar el reconeixement de drets i llibertats més essencials després de 40 anys de dictadura, com la llibertat d’expressió, el dret de reunió i alguns drets socials, Ridao ha recordat també que el text ‘va tancar en fals la transició política amb dèficits democràtics’. ‘Va suposar la recuperació de la monarquia, una institució aliena als principis democràtics, va instaurar un sistema autonòmic deficient que barra la possibilitat del dret de l’autodeterminació, i marca una asimetria lingüística entre el castellà i la resta de llengües oficials, que deixa el català a segon nivell’, ha exposat el dirigent independentista.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s