Panorama electoral a Euskadi

Analitzem com es presenta el panorama electoral a Euskadi i també ens arrisquem amb una previsió o aposta electoral

banderaeuskadi

Les eleccions a Euskadi es presenten molt ajustades i sobretot molt complicades per al dia següent de les eleccions. Tot apunta a que cap partit aconseguirà obtenir la majoria absoluta i per tant la política d’estratègies tornarà a ser la protagonista.

Després de dècades de govern del Partit Nacionalista Basc, aquest proper 1 de Març vorà en perill la seva hegemonia política. És evident i innegable que les dècades de govern del PNB han dut a Euskadi la modernització, i han propiciat un dels millors sistemes de sanitat i educació pública. Així però el desgast és inevitable i per tant la necessitat del canvi roman en l’opinió de molts ciutadans. El principal perill per al PNB és el PSE, que des de els últims tres comicis a Lehendakari ha establit una tendència alcista en quant a resultats electorals.

patxilopez

Al front del PSE-EE trobem a Patxi López que podria coronar aquest any la seva arribada a Lehendakari. La campanya i estratègia política del PSE-EE s’ha desenvolupat en base a una idea i que és també el seu lema de campanya: “Punt de Trobada”. El PSE pretén representar una opció política del canvi on tinga plena cabuda la diversitat ideològica d’Euskadi. Tot apunta a que López és un aspirant a la Lehendakaritza amb moltes probabilitats d’èxit, encara que tot apunta a que no guanyaria les eleccions en termes de representació parlamentaria i vots.

ibarretxecampanya

Per altra banda trobem a Juan José Ibarretxe representant la linea continuista amb el Partit Nacionalista Basc. Representant un partit amb vocació de govern i que ha demostrat que sap portar un país de una forma bastant acceptable en termes de progrés. El PNB es presenta com al partit nacionalista que és, un partit de govern amb les bases culturals i de defensa identitària que el caracteritzen. El partit té una bona salut electoral sobretot en nuclis rurals, encara que és inevitable el desgast per els nombrosos anys de govern.

basagoiti

En altres termes trobem al Partit Popular que parteix de una posició clarament minoritària encara que podria jugar paper de cara a les estratègies post-electorals. Per altra banda trobem altres partits, potencials socis de govern del PNB com Aralar o EA, també les enquestes apunten a la possible entrada del nacionalisme espanyol amb UPyD que podria obtindre un escó o dos.

Com a conclusió, podem dir que ens trobem davant de un panorama electoral totalment incert i en el que la política post-electoral serà la vertadera protagonista. El la situació de “el dia després” trobem també un panorama molt incert amb possibles aliances PP-PSOE, PNB-PSOE o altres opcions que podrien aparèixer. La meva aposta? Crec que la opció guanyadora podria ser un govern conjunt PNB-PSOE amb Patxi López com a Lehendakari.

+INFO:

13 pensaments sobre “Panorama electoral a Euskadi

 1. un espanyol lendakari?
  a quin extrem aplegarem?
  l’esquerra abertzale s’havia de moure i votar a aralar, i evitar un possible reforç de les forces espanyolites de euskadi

  1. Que jo sapia, Patxi Lopez es naixcut a Portugalete, i eixe poble esta en la provincia de Bizcaia, i si no recorde mal, aquesta provincia esta en Euskadi, i encara que no aguera naixcut en Euskadi, que te de mal aixo??
   Nosaltres em tingut un president de la Generalitat Murciano, i en Catalunya tenen un president Andalus.
   Salut i Republica

   1. Tots son i som espanyols abans que murcians, andaluços etc.. no hi ha que desmereixer a ningun espanyol del seu lloc de naixença o d´on haja estat vixquent.

 2. No he parlat del tema al post, pero respecte a l’esquerra abertzale, he de dir que em pareix que la via de la eliminació política no és la correcta. Si perseguim aquesta gent i no els donem l’oportunitat de participar en la via política… ells mateixa es refermarán en les seves posicions en raó, i creuran que la via de la violència és la única vàlida.

  Salutacions

  1. Jo tambe estic d’acord en que es deurien de deixar presentar, pero per aixo el primer que deun de fer es respectar la vida de els que no pensen com ells, si una cosa tan elemental no la respecten, que faran amb la resta de coses???

   1. Jo et responc, pasarse-ho tot per l´arc del triomf i a viure com a reis que son dos dies.

    El que demanen (abertzales) no se pot fer, per la simple rao de que primer se tindria que camviar la constitucio i refer la carta magna. A molts estomacs agraïts (ho sabriem poc despres de que s´escarotasen), aixo no els cauria gens bé; ja que els tocaria el seu sou o la seva pensio i en el cas dels politics no son 6000 eurets l´any. Per no dir de que els militars eixirien de les seves casernes, es tornaria a repetir-se un 36.

    El mateix a pasat a Italia, un partit advocava per l´eixida i creacio d´un nou estat (eren els de la part més rica del pais), tot aço no ho han pogut dur degut a que desmembraven el pais.

 3. Sincerament Joan…et retractes amb la noticia. Pol.liticament no sabia si eres mes del PSPV o de Esquerra republicana… pero ja ho se. Eres com els aficionats de futbol, que no es que vullguen que guanye el valencia, o el barça o el madrid, sino que son Antivalencianistes, antimadridiste o anticatalanistes.

  Sens dubte eixe eres tu Joan. Si jo estaguera al Pais vasc no en sap greu dir-te que votaria al PP. I tampoc em sap greu dir-te que m’estimaria mes que governara el PSE i el PP junts que no un govern nacionalista…

  …. O siga que tu el que vols es que no governe el PP. Estupendo, molt licita la teua posició. pero per a ser un crio tens una miqueta llavat el cap… no et semba..? Espere que algun dia isques de la cova i respires algun vent mes democràtic…..

  Pd.- Per cert, en quant a pol.litica de dretes tant CiU com el PNV-EA li poden donar llisons al PP…. I com a centralisme ni et conte, que les provincies catalanes be que han estat perjudicades per l’afany de potenciar sempre i sols Barcelona.

 4. No vaig a entrar en el teu joc de personalismes. Ja que dius que jo soc partidista, primer mira’t a tu abans de parlar. Condemnes al senyor Fabra?? Que et va pareixer la guerra de l’Iraq?? Admets que el País Valencià està a la cua de la sanitat i l’educació??

  Espere que algún dia aprengues a respectar l’opinió dels demés.

  Salutacions

 5. Et contestare… si es condemna al senyor fabra el condemnare. Si, crec que quant un país no compleix les situacions de legalitat internacional es necesari prendre mesures. La educació a la comunitat Valenciana es un desastre, desconec la situació en les demes comunitats, deu ser similar… pero es un desastre, es cert
  Per cert quant va ser la ultima vegada que vas anar a un hospital? Valencia es la primera comunitat autonoma en transplans, es puntera en molta tecnologia i es de les poques comunitats junt amb madrid i castella la manxa que esta obrint hospitals; el usuari de valencia percep la sanitat com de bona a molt bona, i els plans de xoc, a la meua mare, que ja es gran li acaben de fer un plan de xoc i en 2 mesos operada de catarates.

  En fi, com veus, es clar que tinc una opinio (i no sempre positiva) de tots els temes que traus. La questió es que a tu t’agrada mes un govern PSE- Partit nacionalista basc, que un govern amb el PP-PSE. I sincerament si, aixo em pareix rastrero….

  pd.- Entre altres coses, jo estaria molt desconmtent si es poguera formar un govern no nacionalista i el PP no apoyara a Patxi lopez…. al reves que tu. Com veus no tots som tan partidistes com tu.

  REspecte la teua opinió, el que no vol dir que no considere que es partidaria partidista i sesgada. Donç estupendo que siga així, pero no vajes de neutral.. eres un independestista que estara en contra del que faça el PP.

  Les opinions, totes valides, les considere en funció de la persona que les expressa.. i donat que considere que eres un sectari sense el mes minim tipus de autocritica, la teua no em val.

  Aixo es tot

 6. Aleshores “anònim” totes les persones que voten al PNV son “rastreres” i “sesgades”… O siga arribem a la conclusió de que el teu partit (o siga el PP) és el únic que te raó i el únic que és perfecte. T’aconselle que tingues un poquet més de respecte per les altres posicions polítiques.

  El que no entenc és que em digues partidista, no se en quin sentit ho dius, si et refereixes al PSOE no soc votant d’ells i discrepe àmpliament en moltes de les seves posicions… al igual que ho faig amb EU, el Bloc o qualsevol altre partit. El que passa és que la llunyania de posicions amb el PP em fa tindre una visió diferent d’ells, al igual que tu ho fas amb els partits d’esquerra.

  Respecte al País Basc, si estic a favor d’un govern PNV-PSOE, entre altres coses per que és la voluntat majoritària de la societat basca. Son els dos partits més votats en diferència sobre el PP, i a més segons les enquestes és la formula més acceptada. Un govern PP-PSOE seria desastros a Euskadi, fonamentalment per que les posicions espanyolistes del Partit Popular entrarien en xoc en la majoria de ciutadans que vota a altres partits. I això a la llarga, només faría que provocar una situació de major violència i conflictivitat. Ara també t’he de dir una cosa, si jo tinguera que votar en ixes eleccions, ni votaria al PNB, ni al PSOE, ni al PP…

  Finalitze amb les referències als serveis bàsics al País Valencià i la seva situació, et deixe un parell de links que t’aclariran les coses:

  http://www.diariocordoba.com/noticias/noticia.asp?pkid=162322

  http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/Consell/cola/gasto/publico/alumno/elpepiespval/20080902elpval_9/Tes

  http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008032600_19_424233__Comunitat-Valenciana-deuda-Comunitat-duplica-media-nacional-alcanza-11550-millones

  http://www.elpais.com/articulo/Comunidad/Valenciana/valenciano/debe/2469/euros/elpepuespval/20060412elpval_4/Tes

  http://diariomediko.com/?p=115

  http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008052600_19_451501__Comunitat-Valenciana-Listas-espera-invisibles

  http://www.levante-emv.com/secciones/noticia.jsp?pRef=2008111700_19_520312__Comunitat-Valenciana-listas-espera-quirurgica-afectan-60000-valencianos

  Mira com està la sanitat: http://www.laverdad.es/alicante/20080904/provincia/madrid-valencia-sanidad-20080904.html

 7. Aj JOAN… la majoria de la societat vasca vol PSE i PSOE i tu apoyes eixe pacte per a aixo!!! Que tontos som els demes, no…. entonces em podies explicar…

  a) Que fa el PSOE en Galicia que no apoya al PP per a formar un govern del pp amb el psoe..?
  b) Que fa el psoe i que en mes de apoyar a CIU el trau del poder i s’ajunta amb esquerra republicana, partit reconegut com a independestita (que no nacionalista com ciu…)?
  c) que fara el psoe sempre que puga…?

  No joan no. Jo no considere que els votants del PNV sigen rastreros, pero hi ha hagut 2 moments en la historia en que s’ha estat a punt de canviar les coses a euskadi. Un va ser fa 8 anys (si recorde be) amb Mayor oreja i es va dir que si amb el PSE tenien majoria intentarien desbancar a PNV (que ja du prou anys)….. i l’altra es aquesta.

  El que et dic es que qualcevol ciutatá espanyol deuria de voler que les coses a euskadi canvien, i aixo pasa forçosament perque un govenr PSOE-PP entre i canvie certes pol.litques (sobre tot la de subfinanciamente pro-terrorista en la universitat, bars escola..etc)

  M’as entes…?

  1. A vore, primer vull matissar les meves paraules per que ho entengues. Jo no seria votant ni del PNB ni del PSOE, per tant no puc dir que dessitge un govern en coalició d’aquestos dos. El que he volgut expressar jo, és que per dir-ho d’alguna manera, “dins del mal” és el millor per a la meva opinió. En ixe sentit deia lo de les enquestes, no en el sentit que ho has entés tu.

   Jo crec que un govern PP-PSOE com plantejes tu, no solucionaria res a Euskadi, si no més bé tot el contrari. No pot entrar un partit nacionalista espanyol, quant la majoría de la societat basca no li agrada que els consideren “espanyols”, seria un pacte contra natura. El problema d’Euskadi no roman tant en la política, si no en un greu problema social.

   Ni ha que tindrer en cosideració que a pesar de les sombres del PNB, aquest ha sigut capaç de mantindre un estabilitat relativa a Euskadi. Els anys del PNB han portat progrés econòmic i social a Euskadi (una de les millors sanitats i sistema educatiu). Així i tot com sempre defense, crec que l’arternança de poder és necessaria, i per això crec que una majoria absoluta del PNB tampoc seria la solució. Però el que si que crec és que el PNB és una peça clau per mantindre l’estabilitat a Euskadi, i per tant, dins de la malaltia, un govern PSE-PNB seria el que més bons resultats podria donar.

   Salutacions

 8. La politica en Euskadi es un poc diferent a la politica en la resta del estat, ja que alli es fan uns pactes que en la resta del pais seria impensable, com per exemple en molts ajuntaments el pacte entre psoe i pp.
  Una coalicio entre PNV i PSOE es una de les solucions, pero eixa solucio ja la varen fer al menys durant dos legislatures, i al menys en cuant al tema del terrorisme no va donar molt bon resultat, per cert en eixe gobern formaba part Rosa Diez, que ara diu que els del PNV son casi que terroristes.
  Un altra solucio seria una coalicio entre PSOE i PP,(encara que no m’acabe de fiar masa del Patxi Lopez ), que jo crec que en aquest cas seria la millor solucio per varios motius, el primer seria que ja fa falta una alternancia en el poder despres de casi 30 anys de gobernar el mateix partit, un altre motiu seria perque jo crec que eixe gobern seria menys complacient amb els terroristes-criminals que hi han per alli dalt, ja que el PNV avegades fins i tot apolla economicament a organitzacions que amparen el terroristes.
  L’altre motiu seria que com he dit abans, eixa coalicio (PSOE-PP), ja es dona en molts ajuntaments d’Euskadi i esta donant molt bons resultats.

  Salut i Republica

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s