Anàlisi post-electoral: Euskadi

La jornada electoral d’ahir ha deixat un Parlament Basc molt divers on seran necessaries les aliances per poder formar govern

euskadi09
Gràfic del 3cat24.cat

No gaire sorpreses en les eleccions a Euskadi. El PNV puja, el PSE també ho fa, baixa el Partit Popular, puja Aralar… en fi, un panorama bastant previsible. El PNB torna a ser el partit més votat amb 30 escons, mentre que el Partit Socialista d’Euskadi puja considerablement fins a 24, així però el PP baixa en escons fins als 13. Cal destacar també el notable augment de la formació independentista Aralar, que evidència una bona noticia ja que molts abertzales radicals s’haurien incorporat a l’electorat d’aquest partit que rebutja clarament la violència. Amb aquest panorama un front alternatiu, només seria possible amb el suport del PP i UpyD a Patxi López, és a dir, un front espanyolista i ideològicament contra natura.

Atenent al panorama, totes les opcions romanen obertes, encara que tot apunta a que la més probable siga el front espanyolista amb PSE-PP-UPyD. Així però, Ibarretxe no s’ha resignat a hores d’ara i ha dit que parlarà en tots els partits per tal de formar govern. Queden moltes incògnites per resoldre, sobretot en les taules de negociació.

Possibles Pactes

Diversitat de pactes poden donar-se i tots tenen els seus inconvenients, això si tots romanen pendents d’un factor que cal determinar. El PSE va pedrer el seu escó nº 25 per una diferència de 8 vots, i per tant amb el proper recompte de vots del exterior podria recuperar-lo i la situació canviaria completament.

patxi_lopez_juan_jose_ibarretxe

La primera possibilitat i més nombrada és un pacte entre PSE-PP-UPyD, tot i que aquest últim podria no ser necessari en el cas de que el PSE recuperara el 25é escó. Un acord molt condicionat i amb molts problemes. El suport del PP i UPyD no seria debades i per tant el PSE tindria que donar responsabilitats de govern per no quedar-se en minoria al parlament. Açò pot crear un conflicte d’interessos, ja que les allunyades posicions entre el Partit Popular i sobretot amb els nacionalistes de UPyD, produiria un govern inestable amb molt poques perspectives de continuïtat. Per això, podria donar-se el cas de que PP o UPyD sols prestaren els seus vots per a la investidura de Patxi López cosa que generaria també una certa obstaculització i conflictivitat de govern en aquelles matèries amb més diferències entre els partits.

Segona possibilitat de suma és un pacte PNB-PSE tot i que sembla improvable es podria arribar a produir. Les pressions des de Madrid per tal de mantindre el suport del PNB al parlament espanyol, podrien influenciar en la decisió de Patxi López tot i que hi han dos problemes: Probablement el PNB no estaria disposat a renunciar a Ibarretxe com a Lehendakari, i segon el PSE deixaria descontents aquells que el van votar amb intenció de produir un “canvi”.

Donada la complexitat de la situació podria donar-se el cas de que el PSE cercara a altres socis de govern per evitar UPyD, com podria ser el cas de Ezker Batua, la marca electoral de Esquerra Unida a Euskadi. També podria ser que el PNB governara en solitari amb acords puntuals, tot i que a hores d’ara sembla improbable i arriscat per part del PNB. Ara bé, en el cas de que es donara la primera opció, és a dir un govern de PP-PSOE (amb UPyD si calguera), el PSOE perdria el suport parlamentari del PNB al parlament espanyol i això podria provocar una greu crisi de govern ja que els socis es reduirien més encara i tot plegat podria portar a una convocatòria anticipada d’eleccions generals.

Complicat sens dubte el cas de Euskadi, totes les opcions tenen inconvenients i molts entrebancs que superar, de totes formes tot roman pendent de si el PSE aconsegueix el seu 25é escó que canviaria per complet el panorama.

Anuncis

10 pensaments sobre “Anàlisi post-electoral: Euskadi

 1. Senyor Joan volia fer-li una rectifiació a les seves paraules ja que UPyD no es tracta de cap grup politic nacionalista.
  Moltes gracies

 2. Evidentment, UPyD es un partit nacionaliste, com el 99% dels partis politics, ja que tots defenen el seu territori, uns el catala, altres el basc, altres el gallec, altres el valencia…. i altres l’espanyol, pero aixo no es cap problema, cada u pot defendre el que vullga, pero sempre que siga democraticament i respete els drets humans.
  En cuant al pacte PSE-PP, el PNV, no deuria de posar cap problema en el gobern espanyol, ja que si no recorde mal, en l’any 96, en Euskadi hi habia un gobern del PNV-PSE, i el PNV va apollar en el gobern Espanyol a Pp, i en eixe moment el PSE no va deixar d’apollar al PNV en Euskadi, per lo tant si el PNV es coerent deuria de fer el mateix.
  Salut i Republica

 3. Tambe hi ha que dir que en els mateixos resultats aci en valencia, no hagueren tret representacio ni EA, ni EB ni UPyD, ja que han tret menys del 5% dels vots, i aci en el Pais Valencia fa falta mes del 5% dels vots per a traurer representacio. Aci tan el PP com el Pspv no han vullgut mai que hagueren partits xicotets.

 4. Evidentment com diu “beniganim” el 90% dels partits son nacionalistes, però uns ho evidèncien més que altres. Pareix que només sens haja ensenyat que existeix el nacionalisme basc i català, quant s’obliden del més important i amb més seguidors que és el nacionalisme espanyol que va tindre la seva època dorada amb Francisco Franco al capdavant.

  El terme nacionalista s’utilitza moltes vegades incorrectament. Estos últims dies en la premsa no parem de sentir que si el Parlament Basc ha perdut “la majoria nacionalista”. Aralar és nacionalista?? Ezquer Batua és nacionalista?? Crec que s’hauria de diferènciar més i acurar en les paraules i en les tendències ideològiques.

 5. Joan et torne a rectificar no es nacionalista encara que ho vuigues maquillar digun que el terme “nacionalista” esta mal utiitzat, en tot cas es un partit nacional i constitucionalista

 6. Per poder aclarir la questió cal que anem al fons, i és, que vol dir ser nacionalista.

  Atenent a la definició de la Viquipèdia ens diu el següent:

  “El nacionalisme és una actitud política derivada del fet d’atribuir un gran valor al concepte de nació. Aquesta actitud adopta posicions diverses que fa que sovint s’hagi de parlar de nacionalismes en plural. Amb freqüència l’afirmació nacional sorgeix pel desig de reconeixement per part d’un altre grup (fet que fa que algunes persones titllin els nacionalistes de segregadors o de buscar el conflicte i l’enfrontament)”

  I en defineix dos grups el nacionalisme cultural, i el estat-nacio:

  “Nacionalisme d’Estat-nació: vol que s’iguali la nació a l’estat. Pot ser el cas d’una nació repartida entre diversos Estats (dels quals proposa la desaparició) o l’oposat, d’una nació dintre d’una altra o dins d’un Estat plurinacional (del qual reclama la independència o secesssió). Un exemple del primer cas podria ser el poble kurd, repartit entre diferents Estats i un exemple del segon podria ser l’estat espanyol.”

  Per tant atenent a les definicions, podem dir que tots aquells partits que proposen la integració o exclusió de territoris diferents per formar una nació, seríen nacionalistes. Per tant UPyD al donar un valor primordial a la nació espanyola i a la defensa del castellà com a llengua única, entraria dins d’aquest grup.

  Salutacions!

 7. Va Joan la cara que tens i ell llavat de cervel que proceses es de una valia increible. Anem a veure:

  1.- PP PSOE contra natura? En una terra amenaçada per el terroisme, i en el que el PNV ha estat financiant durant molt de temps a grups repreentants terroristes de manera clara el mes important no es que sgues de dretes de o de equerres sino si eres Independentista o constitucionalista (es necesari que recordé que el PNV no va soportar la constitució…?) La gent que no us agrada es perque sou independentistas. Aixó está molt be, pero no doneu una idea equivocada del soun ni del que voleu…. I per cert, el PSOE, tindra que decidir si es constitucionalista o es independentista, debat que encara no te masa clar (cal recordar que Redondo terreros, era de la línea mes constitucionalista junt amb rosa diez i Patxi de la línea mes independentista).

  2.- Dius Nacionalista UPyD? Per reclamar el mateix que reclamavem nosaltres en quant a franco? No se si es necesari que et diga que tu has pogut triar la llengua en la que estudiar….a catalunya i al país basc no es pot fer. I defendre la llei dius tu que es ser seguidor de franco…? Ves i fes-te una revisió de la história i mira be qui es Arcadi Espada, Rosa diez, Fernando Savater, Albert Boadella…. Per favor una miqueta de respecte i de coherencia política, i que els teus fantasmes no et facen alucinar

  Un abraç

 8. Joan per poder definir-ho be definim nació: conjunt d’habitans d’un pais regit per un mateix gobern. Aixi que no podem coniderar que aquells que incloen o exclouen son nacionalistes ja que som els ciutadans els que estem superditats a les lleis i a un gobern que per a tots els habitans es el mateix encara que alguns no hi estiguen d’acord aquest es el joc democratic.
  Per tant torne a dir que UPyD en ningun cas es un partit nacionlista ni atent a la definicio ni amb que dius que defensa

 9. Jo crec que el gobern que hi ha en estos moments a Euskadi esta fet tambe amb un pacte antinatura, ja que per si no recordeu, Ibarretxe es del PNB, i eixe partit es un partit burgues i de dretes, EB es un partit comunista i d’esquerres, i tambe vos recorde que Ibarretxe va ser lendakari amb els vots de EHAK (Partit Comunista de les terres basques), que tambe es comuniste i damunt terroriste, ara digueume, quin pacte es mes antinatura, la dreta (PNB) amb els comunistes(EB), i els terroristes (EHAK) o el PSE (centre-esquerre) amb el Pp (dreta).
  En Euskadi eixe pacte (PSE-PP), ja s’ha dut a terme amb molts ajuntaments durant varies legislatures i ha donat bon resultat (Barakaldo, Portugalete, Sestao…..)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s