l’IRA reapareix a Irlanda del Nord

Una facció dissident del Exèrcit Republicà Irlandès, auto-anomenada “Real IRA”, ha protagonitzat un atemptat en el que han mort dos soldats britànics

iramural

l’Atemptat va tindre lloc ahir en una base militar de l’exèrcit britànic a Irlanda del Nord, i van morir dos soldats per trets dels dissidents de l’IRA. El primer ministre britànic Gordon Brown, ja ha condemnat l’atemptat, així com el braç polític de l’IRA, el Sinn Fein.

Els origens de l’IRA es remunten a la Guerra de la Independència Irlandesa, on aquest grup va lluitar contra l’exèrcit britànic fins que es va reconèixer l’estat lliure d’Irlanda. Aconseguida la independència el Regne Unit va excloure de la mateixa els condats dels territoris d’Irlanda del Nord, cosa que des de aleshores va centrar els esforços de l’IRA per reunificar tota l’illa. Així però la organització va anar dividint-se en diferents grups dissidents entre els que es troba el anomenat “Real IRA” que ha reivindicat l’atemptat d’aquest dissabte.

Així l’essència del conflicte es fonamenta en la divisió entre “unionistes” (partidaris de l’unificació amb el Regne Unit) i els “republicans” partidaris d’unificar tota l’illa d’Irlanda sota una mateixa sobirania. A més la divisió també s’escenifica en el territori religiós, entre catòlics (republicans) i protestants (unionistes).

+ Per saber més sobre el conflicte

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s