El primer ‘nadó medicament’ espanyol cura el seu germà malalt

Andrés ha superat una greu anèmia gràcies a la sang del cordó umbilical del petit Javier

La mare replica a l’Església que no ha fet “res dolent” a l’optar per la selecció embrionària

2009-03-21_img_2009-03-13_23_45_51__sv048cu001_jpg

Andrés Mariscal acaba de fer 7 anys, i des de fa un mes la seva vida no depèn de transfusions sanguínies ni té marcat el calendari a causa de la greu anèmia congènita que patia. Metges de l’Hospital Virgen del Rocío de Sevilla li han trasplantat amb èxit cèl.lules del cordó umbilical del seu germà Javier, seleccionat genèticament per a aquesta labor al ser l’única opció terapèutica vàlida. A partir d’ara, tan sols s’haurà de sotmetre a un tractament mèdic de sis mesos per evitar possibles infeccions. Podrà fer vida completament normal, ja que els facultatius tenen la “certesa raonable” que ja no pateix la malaltia.
Es tracta d’un cas únic al món, i el primer que es realitza íntegrament en el sistema sanitari espanyol. I és que encara que diàriament es fan trasplantaments de cèl.lules mare de cordó umbilical, té la peculiaritat que el donant ha estat seleccionat genèticament perquè naixés lliure de la malaltia –que Andrés va heretar dels seus pares– i fos compatible amb el receptor, per d’aquesta manera evitar el rebuig.

DILEMA ÈTIC
Mentre que sectors catòlics reobrien el debat sobre el possible dilema ètic de la concepció de Javier per salvar la vida del seu germà –pràctica que en el seu moment van qualificar d'”eugenèsica, horrible i inacceptable”–, totes les autoritats científiques es felicitaven ahir per la fita aconseguida per la biomedicina espanyola i la investigació amb cèl.lules mare. Un dels metges que han fet possible el miracle, Guillermo Antiñolo –responsable de la Unitat de Genètica i Reproducció Assistida del Virgen del Rocío–, tancava el tema assegurant que la polèmica és fictícia. “Ja hi va haver debat en el seu moment, i ara només ho qüestiona un sector de l’Església catòlica”, va dir. Més contundent es mostrava la mare dels dos nens, la gaditana Soledad Puertas, que afirmava estar tranquil.la perquè no ha fet “res dolent”.
logoelperiodico
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s