l’Abstenció com a opció política

El proper 7 de Juny es preveu una alta abstenció a les eleccions europees, però, és l’abstenció una alternativa raonable en aquestes eleccions?

votant

La resposta és que possiblement sí, encara que té les seues conseqüències positives i les seves negatives. l’Abstenció pot significar dues coses, una més raonable que l’altra. En primer lloc com una eina per mostrar el nostre descontentament amb la política i/o en el sistema establit i la segona és, clarament, que “passem” de tot. Respecte a la primera opció és la que vull referir-me en aquest article.

Les eleccions europees solen tindre una alta abstenció, fonamentalment degut al baix interès que els ciutadans tenen en els comicis però també té un altre factor afegit: La poca democratització de l’Unió Europea. Només cal que ens fixem en certes persones que ocupen alts càrrecs de l’unió que romanen en el mateix càrrec sense discussió i opinió dels ciutadans. De fet, el Parlament Europeu és gairebé l’única institució europea que escullen els ciutadans directament, després les diferents divisions internes són pràcticament assignades a dit. La poca visibilitat de la tasca de les institucions europees provoca una manca de transparència en la gestió i un acomodament dels eurodiputats que degut al poc tiró mediàtic de les seues accions no necessiten rendir comptes davant dels ciutadans.

Evidentment del que parlava abans és la part positiva, la possibilitat de protestar amb l’abstenció davant de l’escassa transparència i democratització de les institucions europees. La part negativa és que optant per l’abstenció estem deixant que altres decidisquen per nosaltres.

Així dos opcions a plantejar-se i a valorar en unes eleccions on l’abstenció passa a ser una opció política més, no obstant amb les seues conseqüències.

Anuncis

6 pensaments sobre “l’Abstenció com a opció política

 1. Lo que no saben molts es que amb l´abstenció, els vots aquestos van a parar a la llista més votada si no m´enganye.
  Vot nul es la millor forma de castigar, aixina ho demanava el Carod Rovira les eleccons passades. Tambe s´ha de dir que no tot es PSOE-PP hi han altres llistes com per exiemple la de Rosa diez, la dels pobles, el Partit Pirata (Existeix), el Partit Comunista, els verds, Unió Valenciana etc..

 2. Jo crec que per a protestar, el millor es el vot en blanc, ja que d’eixa manera demostres que creus en la democracia, i al mateix moment dius que no hi ha cap partit que mereixca el teu vot

 3. Jo també sóc partidari del vot en blanc i no pas de l’abstenció per mostrar la disconformitat amb els polítics.

  El vot en blanc deixa clar que estàs pel sistema democràtic (fins que se’n trobi un de millor), però dipositant el vot blanc dius clarament que no t’interessa cap de les propostes que s’hi presenten.

  Quedant-te a casa o anant a la platja, i per tant exercint l’abstenció; el teu no-vot s’ajunta amb el d’aquells que sempre passen de tot i són els primers a reclamar drets sense haver excercits els ses deures amb la societat. És una actitud gandula i còmode que no duu enlloc.

  I si a més parlem de les eleccions europees, on Espanya és una circumscripció única per aigualir en el bipartidisme del PP i del PSOE els matisos electorals de catalans i bascos principalment, l’abstenció esdevé encara més perversa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s