“Sicko”

sicko1Fa escassos minuts acabe de veure la pel·lícula documental produïda per Michael Moore anomenada “Sicko”. Fa uns dies precisament us parlava de Michael Moore i la seva nova pel·lícula centrada en la crisi econòmica. Aprofitant això i la recomanació als comentaris, vaig aconseguir la pel·lícula. El film es centra en el problema que els nord-americans tenen amb el seu sistema sanitari, un sistema de pagament on cadascú ha de tindre contractada la seva assegurança sanitària amb una companyia asseguradora privada. La gran despesa que suposen aquest tipus d’assegurances fa que molta gent als EUA es quede sense la mateixa. Per altra banda, com molt bé mostra el documental, l’objectiu financer d’aquestes asseguradores fa que moltes vegades no s’atenguen bé els pacients i es neguen operacions importants al·legant que no és un problema vital o que el tractament encara és experimental. Fins i tot el film mostra com certs hospital deixen la gent malalta al carrer pel fet de no poder pagar les seves factures amb l’assegurança. Aquesta dramàtica situació ha fet que malalts amb possibilitats de curar-se hagen acabat morint per la manca d’assitència sanitària. A pesar de l’evident mal funcionament d’aquest sistema, la pressió del negoci assegurador impedeix qualsevol moviment polític per canviar aquest model.

Amb això, el Michael Moore, veu com travessant només uns carrers endinsant-se al Canadà, l’atenció sanitària passa de sobte a ser universal i gratuïta. El mateix fa al Regne Unit i a França. Per si encara no era suficient, el Michael s’en adona de que hi ha un lloc als EUA on l’assistència si que és gratuïta i universal, aquest lloc és la base militar de Guantánamo a Cuba. Així el Michael i una desena de voluntaris que havien col·laborat en les labors del 11-S i que ara patien malalties les quals no podien tractar per falta de diners per pagar l’assegurança, emprenen un viatge cap a la base, tot i això al no deixar-los entrar finalment acaben a l’altra banda a terra cubana. Per a sorpresa de tots, els “grans” enemics comunistes dels americans, ofereixen sanitat gratuïta i universal per a tots, i d’això es queden ben sorpresos Michael i els seus compatriotes. La “demònica” Cuba oferia una millor assistència sanitària que als EUA, com podia ser això possible? Doncs si, i finalment la pel·lícula acaba amb tots aquests malats atesos de molt bones formes pels doctors cubans que els realitzen totes les proves necessàries que als EUA els haveren costat milers de dòlars.

Crec que la visió d’aquest film, m’ha fet pensar si més no, en la sort que tenim de gaudir d’un sistema sanitari universal i gratuït com el que tenim a casa nostra. Probablement és una cosa important i de la que ens queixem constantment, però en realitat no arribem a veure el seu valor. Però aquesta història que ens presenta el Michael Moore, en el nostre cas, ens ensenya a valorar profundament el que tenim.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s