Apujar el IVA és una mala idea

La manca de finançament per a les polítiques del govern espanyol de Zapatero ha obligat el govern a cercar vies alternatives per tal de recaudar uns diners extra amb els quals finançar la gran despesa pública a la que te que fer front.

[picapp src=”0289/60b35848-e721-4198-b70e-8bbfc6130023.jpg?adImageId=4877257&imageId=292802″ width=”234″ height=”156″ /]

La setmana passada l’executiu anunciava que estava estudiant una pujada d’impostos “limitada i temporal”, dies després es parlava de la possibilitat de gravar les rendes de capital sense tocar les rendes del treball (tot i això l’imposició en rendes de capital penalitza l’estalvi). Poc després el Govern declarava obertament que estava estudiant apujar alguns impostos indirectes com l’IVA.

Actualment el tipus impositiu del IVA a l’Estat Espanyol es divideix en diferents subtipus segons la classe de producte de la qual parlem. Tot i això el tipus general que s’aplica a la major part dels articles és el 16%. Cert que aquest gravamen és un dels més baixos de la Unió Europea, però aquesta dada no s’entén sense tindre en compte la situació actual i passada de l’economia espanyola.

Apujar el IVA és cert que propicia una recaudació efectiva i immediata, però en la situació en que ens trobem pot ser el detonant d’un allargament de la crisi que patim. Una pujada del IVA afectaria igualment a aquells que tenen poc com a aquells que tenen molt. Generaria inevitablement una alçada dels preus que reduiria considerablement la demanda, quant precisament el que ara cal és estimular-la. Menys demanda suposa més problemes per a les empreses i conseqüentment més atur.

No se perquè molts experts creuen que aquest és el impost que s’ha de tocar. Jo opine totalment el contrari, aquest és l’únic que no es deuria de tocar, ja que influeix de forma molt important sobre el consum diari de les persones. Crec que seria molt més encertat tractar de reduir despeses en el govern (com ministeris sobrants), gravar de forma important les grans fortunes, o regular impositivament l’acció de les SICAV (Societats d’Inversió de Capital Variable) que cal recordar que ara paguen tan sols 1% de l’impost de societats en la seua acció.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s