Una pujada d’impostos perillosa

El dissabte el govern espanyol anunciava d’una vegada per totes el seu pla de reforma fiscal. Aquest pla contempla la pujada del IVA, l’eliminació de la deducció dels 400€, la pujada d’impostos a les rendes del capital i una rebaixa de cotitzacions a PIMES que mantinguen o augmenten el seu nivell d’ocupació. Analitzarem punt per punt estes reformes i el perill o benefici que suposen per a la nostra economia en un moment tant delicat.

CM_presupuestos

Pujada del IVA general al 18%

És evidentment la modificació més visible i que afectarà de forma més directa a la butxaca de tots els ciutadans. El president espanyol Jose Luis Rodríguez Zapatero va insistir repetides vegades en que la pujada d’impostos no afectaria a les rendes mitjanes i baixes. No obstant, el cert és que aquesta pujada del IVA afecta a tots per igual independentment de la seua renda. Crec que aquesta mesura és un error majúscul ja que pot fer caure el consum privat més del que ja ho ha fet. Cal dir però en favor del govern, que la mesura no s’aplicarà fins a mitjans del 2010 quant el govern preveu que Espanya es trobe ja en vies de la recuperació econòmica. És massa optimista esta previsió? Probablement. Pensar que una pujada de l’IVA no afectarà al consum és més una fal·làcia que altra cosa.

Eliminació de la deducció de 400€

Ja va ser una absurda mesura electoralista en el seu moment, a més d’una mesura totalment contraria a la progressivitat impositiva que tant pareix defensar el govern al menys en les seues paraules. Tot i que en el seu moment trobava absurda esta mesura, ara que ja la tenim instal·lada entre nosaltres, la seua eliminació produeix un gravamen superior en les rendes del treball. El govern espanyol s’ha esforçat de forma considerable per publicitar el mínim la retirada de la mesura, no obstant segons els càlculs realitzats és la eliminació d’esta mesura precisament la que produïra una recaudació extra major.

Majors gravàmens per a les rendes del capital

És la única mesura que podem dir que és més o menys progressiva, ja que a partir dels 6.000€ es pagarà un gravamen dos punts superiors que en el cas contrari. Tot i això, no podem deixar de dir que aquesta mesura perjudicarà tant a rendes altes com a rendes mitjanes que tinguen uns petits estalvis. La mesura no fa més que penalitzar l’estalvi, evidentment penalitzarà més als grans estalvis que tinguen un rendiment econòmic major.

Reducció per a PIMES que mantinguen l’ocupació

De totes les mesures de les que hem parlat, si hem de destacar una positiva serà esta. El govern ha proposat la rebaixa de 5 punts en l’impost de societats per a les petites i mitjanes empreses que mantinguen o augmenten el seu nivell d’ocupació.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s