Què és el nadal?

Fa uns dies parlàvem a “Benigànim Digital” sobre si el nadal era o no una festa religiosa. Tot va vindre arrel de la meva afirmació de que el nadal tindria que ser més plural religiosament, i si podia ser laic. De seguida els més catòlics ja van manifestar la seua intenció de monopolitzar el nadal, i van contar tot aquella història del naixement de Jesús i tota aquella parafernària.

Doncs bé, donat que volia reflexionar un poc sobre el tema he considerat convenient fer un poc d’anàlisi amb aquest article. M’he estat documentant un poc sobre els orígens i el perquè del nadal, i la conclusió com veureu transcendeix del catolicisme.

Abans de remuntar-se un poc al passat, cal analitzar el present. És evident que ja fa temps que el nadal ha deixat de ser una festa religiosa per passar a ser una festa popular. Quant ens reunim en família el dia 25 quasi ningú entén que estem celebrant el suposat naixement de Jesús, si no s’entén que és una oportunitat de reunió donada la festivitat d’estos dies. És més, probablement la major part dels joves estàn pensant en que faran la nit de cap d’any o en que es compraran per als reis. És ben clar que l’apartat religiós està cada vegada més apartat del nadal.

L’anàlisi actual ha deixat clar que el nadal és una festa majoritàriament popular, però ara mirarem un poc als seus origes i a com és falsa la monopolització que fa la religió catòlica de la festivitat. En primer lloc, la fixació del dia 25 com el naixement de Jesús, és una mera aproximació totalment política e interessada. L’origen fonamental de la festivitat és la celebració del solstici d’hivern que era celebrada en la major part de cultures antigues entorn al 21 i 26 de Desembre.. Davant d’aquesta tradició, l’Església va veure en aquesta data, una bona oportunitat per a col·locar la celebració del naixement de Jesús donat que la Bíblia ni cap altra escriptura assenyala aquest dia. En l’actualitat hi ha dissidències entorn a esta celebració ja que els “Testimonis de Jehovà” o l’Església Ortodoxa no celebren el 25 de Desembre.

Però com a prova més consistent de que el nadal no te perquè ser una festa catòlica, és el fet, que a la Xina i el Japó també es celebra malgrat no formar part de la religió catòlica.

En definitiva, que aquells catòlics que intenten monopolitzar la festa dient-nos que si no som creients no tindríem que celebrar la festa, s’equivoquen. El 25 de Desembre ha sigut i és un dia de celebració tradicional per part de moltes cultures que res tenen a veure amb l’intent monopolitzador que ha intentat exercir l’església catòlica.

Anuncis

3 pensaments sobre “Què és el nadal?

  1. Enhorabona Joan pel teu article del Nadal. Pense que està molt encertat.
    Deixe una pregunta en l’aire; de tot el dolent que té el Nadal,com és el consumisme i sols pose aquesta paraula CONSUMISME per no allargar-me més,també se l’apropien els religiosos?.Ho ja no convé que el Nadal siga religiós?.

  2. Jo crec que precisament el consumisme i el marketing nadalenc és el que s’ha emportat pràcticament per davant a aquells que intentaven monopolitzar el nadal amb la seua religió catòlica. Els xiquets estàn pensant en que els duràn el dia 25 o el dia els reis, no en el fet religiós que açò representa. El mateix ha passat en les comunions i els batejos.

    Tot i això, pensa que el nadal, suposa un estímul molt important per a la nostra economia. És a dir, el consumisme des de el punt de vista sociològic trobe que és molt diferent des de el punt de vista econòmic. El consum no és dolent en si mateix, ja que si hi ha més consum, és evident que també hi haurà més treball i més benestar en la societat. El que últimament està passant és que la deslocalització i algunes pràctiques empresarials poc ètiques estàn fent que els nostres diners vagen cap a intermediàris i amb grans beneficis a la Xina o la India. Però en fi… aquest ja seria un altre tema…

    Salutacions!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s