Perspectives poc esperançadores

A l’estat espanyol es preveu que el dèficit públic, el deute públic i sobretot la taxa d’atur continue augmentant durant 2010 i gairebé fins 2012. A més la imminent pujada del tipus d’interès per part del BCE podria perjudicar més encara l’economia espanyola i valenciana.

Les xifres macroeconòmiques previstes pel propi Govern Espanyol no poden ser menys esperançadores. El dèficit públic s’espera que arribe gairebé al 10% del PIB en 2010, superant àmpliament la recomanació de la UE de mantindre el dèficit sota el 3% (xifra que només s’aconseguiria al 2013). La conseqüència més directa del dèficit és un augment molt important sobre el deute públic que es podria gairebé duplicar respecte a les xifres del 2008, arribant al 74,3% del PIB en 2012. Estes dades “macro” podrien tindre encara més efecte ací al País Valencià, tenint en compte l’elevat deute de la Generalitat.

Però si dolentes són les previsions a nivell macroeconòmic, més ho són encara les corresponents a l’economia real com la taxa d’atur. La taxa d’atur podria situar-se entorn al 19% al llarg d’aquest any, i podria per tant provocar una situació especialment crítica a terres valencianes on som i serem capdavanters en desocupació. Així la desocupació valenciana podria situar-se entorn al 23% sent optimista.

I tot açò cal recordar que són xifres fetes públiques pel mateix Ministeri d’Economia i Hisenda, per tant cal suposar que seguint la tendència habitual, les dades reals poden ser més pronunciades que les previstes.

Així la situació espanyola i altres com la grega han constatat dos ritmes diferents d’evolució econòmica dins la zona euro. Un primer grup de països amb Alemanya al capdavant que ja estan en taxes positives de creixement, i un segon grup amb greus problemes com Espanya, Grècia o Portugal. Amb això, la decisió del Banc Central Europeu respecte a l’establiment dels tipus d’interès podria tornar-se complicada. L’Objectiu del BCE de mantindre la inflació per baix del 2% podria dur de forma imminent a una pujada dels tipus d’interès que perjudicaria encara més les perspectives de l’economia espanyola i valenciana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s