Al rescat de Grècia

Els països de la eurozona liderats per França i Alemanya s’han donat pressa per tal d’aconseguir una declaració conjunta de suport aGrècia. Així es pretén evitar que la poca consistència de l’economia grega afecte a l’estabilitat del euro, qüestionada en aquestes últimes setmanes.

El pla de suport a Grècia sembla que ja està enllestit gràcies a l’impuls francès i alemany. De moment sembla que no inclourà ajudes financeres immediates, tot i que s’ha insistit en la importància de que el govern grec aplique correctament el pla d’austeritat. Així la declaració que hui mateix feia pública el president permanent de la UE, Herman Van Rompuy, és una declaració d’intencions en el sentit de que els països de l’euro no tenen cap intenció de deixar caure a un dels seus socis.

Amb aquesta declaració de suport es pretén posar fi a tot un munt deveus que aquestes setmanes qüestionaven l’estabilitat de la moneda europea. Els diferents ritmes en que la recuperació econòmica està tenint lloc a la zona euro ha portat a la moneda única a la seua primera crisi. L’obligació de mantindre l’estabilitat de la moneda en tota la zona euro impedeix la devaluació i l’ajust de la moneda a les condicions de cada país. Fins i tot fa uns dies, Paul Krugman (premi nobel d’Economia en 2008), escrivia al seu blog sobre aquest fet. Krugman apuntava que problemes com aquest s’haurien d’haver previst amb l’adopció de la moneda única i que pot ser l’entrada d’alguns països a l’euro no va ser tant positiva com es podria esperar. Tot i això també assenyala que ara ja no és el moment de plantejar-se la conveniència o no de la moneda única, si no de trobar solucions i mecanismes per superar aquest tipus de problemes.

La possibilitat de que Grècia entrara en situació de fallida financera sense el suport de la UE, implicaria l’entrada en joc del Fons Monetari Internacional. Aquest és precisament el fet que es vol evitar, ja que de produir-se es podria entendre que el dòlar i les altres economies haurien tingut que eixir en ajuda de l’euro.

Tot i això, pareix que la posició europea és comuna en aquest sentit i no es planteja de cap de les maneres deixar caure a Grècia. Caldrà veure però, com es desenvolupa l’aplicació del pla d’austeritat que hauria depermetre a Grècia reduir el seu dèficit públic i sobretot el seu deute públic que ja està al voltant del 170% del seu Producte Interior Brut.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s