El desmantellament de l’estat del benestar

Últimament estem assistint un progressiu desmantellament de l’estat del benestar gràcies al poder que els Estats han cedit als “mercats”. El retall dels sous dels funcionaris o la congelació de les pensions responen a les exigències d’uns nous poders no democràtics com són els “mercats”.

La setmana passada es votava al Congrés Espanyol un dels majors retalls de drets socials de la història democràtica de l’Estat Espanyol. El president Zapatero plantejava la reducció del sou dels funcionaris en un 5% i la congelació de les pensions entre d’altres mesures. Les mesures, dirigides a un retall en el dèficit públic, eren una exigència de la Unió Europea per tal de poder complir l’objectiu del 3% de dèficit en el mitja termini.

Com a primera opinió i sense plantejar-se l’origen del problema, és evident, que el senyor Zapatero s’ha equivocat. Ha tirat mà d’on més fàcil ho tenia, dels més dèbils i els més dependents de l’Estat, els pensionistes i els funcionaris. En lloc d’això pot ser haguera pogut reduir la despesa militar, pujar impostos a les rendes més altes, reduir ministeris i alts càrrecs, o suprimir el Fons de Reestructuració Bancaria (FROB). És evident que hi havia un altra manera d’ajustar el dèficit sense tocar als més dèbils.

Però on vull centrar-me en aquest article és en el perquè de les exigències europees. El Pacte d’Estabilitat i Creixement signat pels països de la Unió Europea estableix un límit al dèficit en el 3% amb amenaça de sancions en cas d’incompliment. Probablement molts de vosaltres pensareu que aquesta xifra del 3% deu haver sigut objecte de nombrosos estudis econòmics que haurien determinat que el 3% és el nivell de dèficit òptim.

Però la pura realitat és que no hi ha ningun estudi seriós que indique que el 3% siga el nivell òptim, igual que ha sigut el 3% podria haver sigut el 2% o el 8%.

El problema del dèficit s’emmarca dins d’un sistema capitalista neoliberal que ha dut als Estats a una cessió inconscient de poder cap als “mercats”. Sabeu que el finançament del dèficit públic, és a dir, la col·locació del deute públic depén directament de “l’opinió dels mercats”. Si els “mercats” creuen que un país pot no ser solvent, el diferencial d’interés a pagar pot disparar-se amb les greus conseqüències per a les finançes públiques i en definitiva per a tots els serveis que depenen de l’Estat.

És a dir, els Estats democràtics tenen per damunt seu uns senyors anomenats “mercats” que els marquen les directrius a seguir.

Però al contrari que ens ven la ideologia neoliberal, els “mercats” no actuen d’una forma racional ni responsable. La mala situació d’un Estat pot ser una gran font de diners (mitjançant l’especulació amb el deute públic) per als “mercats”. Als “mercats” no els importa massa si un Estat fa fallida o si te que retallar drets als més dèbils, només els importa el seu propi benefici.

Tots els retalls que estem vivint són simplement el fruit d’un procés inconscient mitjançant el qual els Estats democràtics s’han vist eclipsats per uns poders no democràtics que ells mateixa han defensat. És per tant important també plantejar-se l’origen del problema i no tan sols les solucions que els governs estan aplicant al problema.

Els “mercats” tenen lligat de cap i peus als Estats democràtic, i per tant a tots nosaltres.

Sabeu que haguera passat si la passada setmana no s’hagueren aprovat els retalls socials plantejats per Zapatero? Que els nostres benvolguts “mercats” ens hagueren fet pagar quantitats ingents de diners per col·locar el nostre deute, que la borsa s’haguera ensorrat, que les nostres empreses no obtindrien finançament…ect.. Què vol dir això? Doncs que els “mercats” no tenen miraments, que poc els importa el benestar social… són en definitiva la cara més obscura del capitalisme neoliberal i autoritari.

2 pensaments sobre “El desmantellament de l’estat del benestar

  1. A Europa ja no hi ha lloc per a interpretacions econòmiques. Els Partits Socialistes o Socialdemòcrates han acceptat com a seus els principis del neoliberalisme.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s