La legitimitat del Tribunal Constitucional

Ahir finalment dictava sentència el Tribunal Constitucional espanyol sobre la “constitucionalitat” de l’Estatut de Catalunya aprovat el 2006. El resultant final era l’esperat. El Tribunal tombava els aspectes més importants del mateix, com el reconeixement de nació per a Catalunya o l’ús del català com a llengua preferent. Mentre, els mateixos mitjans de comunicació espanyols intentaven tranquil·litzar-nos repetint constantment que només eren 15 els articles tocats. Davant la sentència, la majoria de partits catalans van mostrar el seu descontent i la intenció de convocar mobilitzacions.

Però més enllà del estrictament polític, aquest conflicte planteja un xoc de legitimitats que molts portàvem advertint feia temps. Per una banda la voluntat d’un poble expressada a les urnes, i per altra un tribunal polític que pot decidir per nosaltres. És una situació realment anòmala que no es dona en la majoria d’Estats moderns on el parlament és realment qui té el poder de decisió sobre matèries purament polítiques. Però si ja tindríem motius per rebutjar d’entrada una institució censora com el Tribunal Constitucional, encara en tenim més coneixent el caràcter polític de la mateixa. Cal recordar que el Tribunal Constitucional és una institució merament política i partidista, i que al cap i a la fi interpreta d’una forma o d’un altra la constitució segons les seues pròpies conviccions polítiques.

Atenent al que hem dit, a mi les sentències dictades per este tribunal no em mereixen cap tipus de credibilitat.

En primer lloc perquè crec que la sobirania del poble està per damunt de qualsevol tribunal, i en segon lloc perquè precisament aquest tribunal no te absolutament cap tipus de credibilitat donat les tendències polítiques que manifesta. En aquest sentit, m’alegre que almenys un partit com Esquerra Republicana haja manifestat el seu rebuig a la sentència, ni acatant-la ni compartint-la.

Per a Catalunya evidentment és un cop dur, però per a casa nostra, és un motiu per a reflexionar sobre els mètodes de l’Estat Espanyol.

Que hagen obligat l’Estatut a incloure 8 vegades “l’indissoluble unitat d’Espanya” es tota una manifestació d’intencions…

Anuncis

2 pensaments sobre “La legitimitat del Tribunal Constitucional

  1. El Tribunal tombava els aspectes més importants del mateix, com el reconeixement de nació per a Catalunya o l’ús del català com a llengua preferent???????

    En sembla que tu has lelgit la proposta de sentència no aprovada del sector conservador!
    El TC es perfectament legitim amb la legislació actual. Si no que es modifiqui el seu mecanisme d’elecció, no es tan dificil!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s