La democràcia i política municipal a Benigànim

La característica fonamental de qualsevol règim polític democràtic, en principi segons la concepció tradicional, és que hi hagen eleccions i per tant els càrrecs públics siguen escollits mitjançant aquestes. Aquesta és com dèiem la concepció tradicional que la major part de la població te sobre el sistema polític democràtic. En este sentit, evidentment, la política municipal a Benigànim és democràtica, com ho és al País Valencià o a l’Estat Espanyol.

- Què és la democràcia? - La democràcia és la llibertat d'escollir als nostres propis dictadors

Però hi ha alguns que pensem que la democràcia és molt més que això. Que la democràcia inclou conceptes com la transparència, l’ús eficient dels diners públics, la participació ciutadana, la informació plural etc… Podríem parlar de dues versions de “democràcia”, la versió 1.0 que inclouria els elements fonamentals de la mateixa com són el fet de convocar unes eleccions, i la versió 2.0 que inclou molt més i té com a objectiu la implicació del ciutadà en la vida política.

Per aclarir quin model utilitza l’Ajuntament de Benigànim em referiré a un exemple molt recent. Fa unes setmanes, un bon dia de mati, els senyors dirigents de l’Ajuntament decideixen tallar uns arbres de la Plaça Major que eren patrimoni de tots els beniganins i beniganines. A qui va consultar el senyor Puchades per prendre aquesta decisió unilateral? Segons les meves informacions es va convocar una reunió per als veïns de la Plaça, però, i la resta de veïns no teníem res a dir? És més, quina és la capacitat de decisió o de proposar alternatives que els veïns tenen en aquestes reunions? Quina és la capacitat del senyor Puchades per decidir per tot el poble una cosa que ni tan sols portava al seu programa electoral? És un exemple clar de la prepotència del poder i de la manca de participació ciutadana al nostre poble.

Més exemples. Aquesta web ha demanat de forma repetida, per escrit i en persona, que es facilitaren les gravacions de les sessions plenàries per tal de que tots els ciutadans pogueren assabentar-se del que es parla i del que es decideix en les mateixes. L’Ajuntament quant no ha donat excuses, no ha contestat ni una sola instància referent a aquest tema i ni tampoc a altres relacionades amb la transparència.

Tot i això, la resposta ciutadana a aquesta manca de participació i de transparència és clara. L’abstenció va creixent i la separació entre els polítics i els ciutadans és cada dia major. Dia rere dia són menys els joves interessats en la política, i menys en una política municipal caracteritzada per l’amiguisme, l’enxufisme i la confrontació personal.

Cal una renovació de la forma d’entendre la democràcia i els Ajuntaments són un lloc ideal per començar aquesta “revolució democràtica”.

Cal sobretot donar un impuls a la capacitat de decisió dels ciutadans, convocant per exemple assemblees de veïns o propiciant la participació ciutadana a les sessions plenàries. Per posar un exemple concret, ahir llegia que El Palomar ha començat a aplicar un nou model de participació ciutadana basat en un nou Fòrum ciutadà on els veïns poden participar, i que tot i que te les seues deficiències, és un pas endavant. Altres pobles per exemple, apliquen també el model de pressupostos participatius, el BLOC ho ha demanat a molts pobles i alguns en els que governa ja s’aplica aquesta forma d’elaborar una part dels pressupostos. Són només dos exemples del que es pot fer amb voluntat de participació democràtica als pobles.

No obstant, l’Ajuntament de Benigànim, ja li va bé no contestar instàncies, negar informació als ciutadans o limitar al màxim la participació dels veïns.

En el fons és el model que el Partit Popular aplica allà on governa, per a que fer més quant es poden guanyar eleccions manipulant mitjans de comunicació i fins i tot amb imputats en les llistes? El Partit Popular és en definitiva un gran risc per a la democràcia, entesa com a transparència, participació i bon govern.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s