Crònica d’unes eleccions a la universitat

Aquest dijous tenien lloc a la Universitat de València les eleccions per a escollir els representants dels estudiants a les Juntes de Facultat i al Claustre. El titular evidentment ja el coneixeu, i és que el Bloc d’Estudiants Agermanats (BEA) va guanyar les eleccions tant en nombre de vots com en nombre de representants al claustre. Però aquest resultat final és fruit de setmanes de treball i de fer front al joc brut d’algunes organitzacions.

Fa dues setmanes des del BEA començàvem la pre-campanya per a les eleccions a junta i claustre de la UV. Després de diferents reunions i hores de debat, la idea de l’enfocament de la campanya quedava clara. “La unió, fa la força” amb la construcció d’una “muixeranga” que acabaria realitzant-se al cartell de campanya. Aquesta setmana començava amb l’encartellada per començar la campanya dilluns. La muixeranga completada, i el nostre lema, “Junts construïm una universitat pública, democràtica i valenciana”.

Dilluns, només arribar a la universitat, tot ja era ple de cartells de totes les organitzacions que es presentaven a aquestes eleccions. En el cas de la Facultat d’Economia, s’havia habilitat el primer pis de l’Aulari Sud per tal d’ubicar les tauletes informatives on les organitzacions realitzarien la campanya. Teníem que cobrir el màxim d’horari possible i informar a tota la gent que poguérem. En quant passaves una estoneta fent campanya, t’adonaves que no tots estàvem en les mateixes condicions.

Que mentre algunes organitzacions podien permetre’s el luxe de plenar-te l’estoig de material, de donar-te orxata o llepolies, altres teníem que competir amb la paraula i amb les nostres propostes.

El dimarts es denunciava públicament el que molts ja sabíem. Que determinades organitzacions no estaven jugant net, i que fins i tot havien repartit tiquets de paella+beguda o passes de discoteca a canvi de deixar el DNI. Aquest DNI serviria posteriorment per exercir el que es coneix com “vot delegat”, és a dir, que una persona autoritza a un altra per a que vote per ell. Moltes organitzacions van aprofitar aquesta opció, de dubtosa ètica, per arreplegar una quantitat important de vots delegats i així partir ja amb un avantatge molt considerable el dijous. Per la vesprada, deixàvem la tauleta i la campanya, per anar al Campus de Burjassot on havíem organitzat una actuació de Xavi Castillo i Olla Xunta.

El dimecres, el Campus de Tarongers era un circ. Mentre uns feien xarangues musicals, altres atreien a la gent amb cotxes en música i amb tot tipus d’invents.

Nosaltres seguíem a la nostra, informant, realitzant xerrades, aprofitant tot el temps possible per explicar allò que creiem que hauria de ser la universitat.

No amagàvem però, que ens veiem en condicions d’inferioritat, nosaltres només competíem en propostes, ni regalàvem entrades a discoteques ni teníem vots delegats. Tampoc ho preteníem. Al mateix temps que féiem campanya per nosaltres, sempre insistíem en la importància del vot, encara que no fora a nosaltres. Dimecres marxàvem quasi a les 10 de la nit del Campus de Tarongers amb la satisfacció de la feina ben feta i sobretot d’haver jugat només amb la nostra paraula i les nostres propostes.

Dijous era l’hora de la veritat. De bon mati marxava cap a Tarongers, donat que era interventor de ITACA-BEA en el Col·legi Electoral d’Economia. Les sensacions eren bones, veiem a molta gent, amics, coneguts i gent que coneixem de les xerrades informatives que s’apropaven a les urnes. A mig mati la quantitat de les nostres paperetes havia baixat. Això era bona senyal. A migdia marxàvem a dinar amb els companys d’altres facultats amb el dubte de quin seria l’efecte dels vots delegats i del joc brut d’algunes associacions. Arribava la noticia de que la Policia havia tingut que acudir a la Facultat de Dret i Socials, ja que havia hagut una baralla entre gent d’AVEU (organització afina al vicepresident de la Generalitat Cotino) i “Generació Universitària” (afina al president de la Diputació, Alfonso Rus). Un interventor del BEA havia tingut que intervindre per separar-los. Eixe no és el nostre estil, nosaltres parlem amb gent de totes les associacions i tenim amics en moltes d’elles.

Poc després de dinar arribava una bona notícia. La Junta Electoral i les Facultats d’Economia, Dret i Història, suspenien el vot delegat per sospites d’irregularitats. Això implicava que el recompte de vots delegats es realitzaria un per un comprovant l’autenticitat del mateix, posant-se en contacte si fora necessari amb el dipositant del vot.

A les 20h passades, començava amb un cert nerviosisme el recompte. Amb carpeta i paper en mà calia supervisar el procés i anar recomptat els vots. Poc a poc vèiem com molta gent havia apostat per nosaltres i com els resultats anaven presentant-se favorables. De seguida començaven les cridades de companys d’altres facultats on el recompte anava més ràpid que no a Economia o Dret, la cosa pintava bé. Gairebé finalitzat el recompte, els mòbils i els papers d’alguns companys treien fum intentant esbrinar quina era la nostra posició en aquestes eleccions. Poc a poc, de forma sorprenent, anava prenent força la idea de que pot ser havíem guanyat aquestes eleccions. Després del joc brut i de la dura competència, semblava que la honestedat i la paraula s’imposaven. Més tard la noticia es confirmava, i tots junts, amb companys de totes les facultats, marxàvem cap a un sopar de celebració per uns resultats que es presentaven històrics.

Per tot aquest esforç, per tantes setmanes de treball, des d’ací vull aprofitar per donar l’enhorabona a tots els companys i les companyes del Bloc d’Estudiants Agermanats. Perquè la nostra ha sigut una feina de trepitjar aules, d’informar a la gent, de proposar, que no haguera sigut possible sense tots i cadascú de vosaltres. Com deia el nostre lema, la unió ha fet la força, i junts seguirem treballant per construir una universitat més pública, més democràtica i més valenciana.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s