Un insult als grecs i a tots els europeus

Molt s’ha parlat i opinat entorn a la situació econòmica grega, i del pla de rescat posat en marxa per part de la Unió Europea. Aquesta setmana, el govern grec haurà d’aprovar una nova fase del pla d’austeritat que obligarà a prendre dràstiques mesures contra l’Estat del Benestar. La UE ha posat en suspens els fons a l’abast de Grècia, fins que no es ratifiquen les noves mesures.

Porta de Naxos; Autor: Heiko Gorski

Perquè us feu una idea, aquestes són algunes de les mesures estrela que inclou el pla:

 • Pujada d’impostos generalitzada. Com a més destacable, augment de l’IVA del 13% al 23%, aplicable a bars i restaurants de forma immediata.
 • Privatitzacions generalitzades. L’Estat preveu ingressar 50.000 milions d’euros fins a 2015 per la venda d’empreses públiques.
 • Més de 2.000 milions d’euros d’estalvi, amb acomiadament i jubilació anticipada de funcionaris públics.
 • 5.000 milions d’euros menys per a prestacions socials
 • Implantació d’un nou impost, “Taxa Solidaria” que gravarà els ingressos a partir de 8.000 euros, amb una imposició del 1% al 5%

Estes són només algunes de les mesures que més criden l’atenció. Certament podem sentir-nos afortunats. Però sembla mentida que siga la Unió Europea, els països impulsors en el seu moment dels estats de benestar més avançats, els que ara tinguen la poca decència d’imposar estos despropòsits. I si ho poden aplicar a Grècia, el mateix val per a Irlanda, Portual, l’Estat Espanyol i qualsevol altre membre.

Grècia i els seus ciutadans han sigut víctimes d’un important atac econòmic extern contra el seu país.

Evidentment, no podem negar la mala gestió i falsejament generalitzat de les finances públiques per part del anterior govern grec, però el que podem afirmar és que certament no eren els ciutadans els que participaven ni els que es beneficiaven d’estes accions.

Amb aquestes mesures s’està fent pagar als ciutadans tota la càrrega d’una serie d’imprudències governamentals, i d’un deute extern inflat per les pressions especulatives dels grans capitals.

S. Solberg J.

La Unió Europea ha donat, o ha volgut donar, per perdut el Estat de Benestar que amb tant d’esforç es va aconseguir en la major part dels països europeus. La crisi econòmica ha sigut una oportunitat per implantar de nou les polítiques neoliberals més fonamentalistes (les mateixes que ens van dur on estem) i destruir tot allò que poguera quedar de l’estat social.

Dia rere dia, la televisió i els mitjans, ens intenten trasmetre la necessitat d’aplicar aquest tipus de reformes i plans, fins i tot en el cas de l’Estat Espanyol. No obstant, es limiten a repetir que “és necessari”, però no ens donen cap raó ni argument de pes. És més, pot ser caldria preguntar-los perquè – allà on s’han aplicat – aquestes mesures han tingut precisament l’efecte contrari, enfonsament encara més les economies locals. Tot sembla un pla estratègic per acabar amb allò que tants anys havia costat d’aconseguir.

Escoltant les opinions dels carrers, la ressignació és evident. “És precís”, “no hi ha altre remei”, són les paraules que s’escolten quant es parla de reformes i plans d’austeritat. Però no, hi han altres formes de fer i altres alternatives econòmiques. Hi han moltes mesures que es poden aplicar i que no degraden la vida del més perjudicat, el ciutadà. Apliquem un pla efectiu de persecució del frau fiscal, eliminem els paradisos fiscals, apliquem una taxa internacional als grans moviments de capital per tal d’evitar l’especulació, reduim al màxim el nombre d’alts càrrecs, cotxes oficials. Podriem fer una llarga llista de mesures, que amb voluntat, no afectarien les vides dels que pitjor ho estàn passant.

Dir-li ara mateix a un parat o pensionista grec que haurà de pagar un 10% més per poder fer-se un cafè o una cervessa, simplement perquè la mala gestió del seu govern i les polítiques econòmiques fonamentalistes així ho diuen, em sembla un insult al conjunt del poble grec, i també un insult col·lectiu a la consciència social europea.

Un pensament sobre “Un insult als grecs i a tots els europeus

 1. Tot aixó està molt bé, pero tampoc cal oblidar que:
  – un 50% de la població grega no paga cap mena d’impost pq prefereix treballar en l’economia submergida, però aixó si, es continua beneficiant de la ‘societat del benestar’.
  – aquesta societat del benestar, crea també desequilibris, sino mireu el nostre estat, que mentre que uns paguen, altres s’han refugiat en l’estat de la ‘subvenció i del proteccionisme a no fer res’.
  – En el nostre pais, ja fa molts anys que es varen privatitzar les empreses, es varen eliminar les que no tenien futur (les reconversions), ens han apujat els impostos i hem tingut que fer la feina per la A en comptes de per la B.
  Ja ho diuen que tots som una mica responsables d’aquesta cris (no en la mateixa mesura que els lladres de la borsa), i els grecs també.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s